Eğer borcunuzu 90 gün boyunca ödemedi iseniz ve yasal takip sürecine girdiyseniz artık kara listeye girmiş olursunuz ve bunun geri dönüşü maalesef yok. Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından tutulan sicil kaydınızın silinmesi için borcunuzu ödedikten sonra 5 sene geçmesi gerekir.
Contents
- 1 Kanuni Takip ne demek?
- 2 Yasal takip süresi ne zaman biter?
- 3 Banka yasal takip ne demek?
- 4 Idari takip ne demek?
- 5 Yasal takibe düşen borç ne zaman silinir?
- 6 Yasal takibe düşen borç ödenmezse ne olur?
- 7 Yasal takip süresi ne zaman başlar?
- 8 Yasal takip ne zaman başlar?
- 9 Kredi yapılandırma kaç ay?
- 10 Kredi yasal takip süresi nedir?
- 11 Banka borcu kaç yılda siliniyor?
- 12 Kredi kartı borcumu ödeyemiyorum ne yapmalıyım?
- 13 Idari takip ne kadar sürer?
- 14 Idari kanuni takip ne zaman kalkar?
- 15 Takipte kredi ne demek?
Kanuni Takip ne demek?
90 günlük ödeme sürecini geçirdiyseniz idari takip seçeneği sunmak istemeyen bankalar sizlere doğrudan 7 günlük süreç içerisinde borcunuzun tamamını ödemenizi söylerler. Bu 7 günlük süreç içerisinde borcunuzu ödemezseniz hakkınızda kanuni takip işlemleri yasal olarak başlatılır.
Yasal takip süresi ne zaman biter?
30 Eylül 2021’e kadar kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik tanınarak, gecikmeye giren krediler takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenilmeye devam edilecek. Bankaların “batık” olarak tabir edilen kredilerinin takibe alınma süresi 90 günden 180 güne çıkarılmıştı.
Banka yasal takip ne demek?
İki taksitin üst üste ödenmemesi halinde, yasal olarak banka üstün duruma geliyor ve vatandaştan 30 gün içinde borcunun tamamını ödemesini talep ediyor. Birkaç kez uyarılmasına rağmen vatandaş borcunu ödemezse banka tarafından yasal takip süreci başlatılıyor.
Idari takip ne demek?
Eğer borcunuzu ödeyemezseniz kanuni takip süreci başlar ve olay mahkemeye intikal eder. Fakat bazı bankalar kanuni takipten önce idari takip sürecini başlatırlar. İdari takip mahkemeden bağımsız olarak bankanın kendi birimlerini devreye sokarak borcunuzu yapılandırmaya çalışması ve yeniden bir ek süre sunmasıdır.
Yasal takibe düşen borç ne zaman silinir?
Borcunuzu kapatmanızın üzerinden beş yıl süre geçmesi gerekmektedir. Banka sicilinizi temizlemek için borcu bitirip üzerinden beş yıl geçmesini beklemeniz gerekmektedir.
Yasal takibe düşen borç ödenmezse ne olur?
Kredi borcu ödenmediğinde yasal takip durumu dahil, kullanılan kredi faizinin en fazla %30 fazlası gecikme faizi uygulanıyor. Kredi ödemesi yapılmadığında kişinin banka hesaplarına el konulabilir. Maaşın %25 lik bir bölümüne de haciz gelebilir.
Yasal takip süresi ne zaman başlar?
Yani ardışık olarak iki kredi ödemesinin yapılmaması halinde inisiyatif tamamen bankanın elinde olsa dahi yasal takip sürecinin başlaması için kredi kullanan kişinin minimum 90 gün süresi mevcuttur.
Yasal takip ne zaman başlar?
Vadesi gelen herhangi bir borcun 90 gün içerisinde ödenmemesi durumunda tahsili gecikmiş alacak statüsüne geçiyor ve yasal takip süreci başlatılıyor. Bu 90 günlük süreçte banka, müşterisine sözlü veya yazılı olarak ulaşıp borcunu ödemesini hatırlatıyor.
Kredi yapılandırma kaç ay?
Kredi yapılandırma 72 ay uygulaması olarak bilinen uygulama yeni krediler için uygulanmamaktadır. Mevcutta bulunan kredi kartı, kredili mevduat hesabı ve kredi ödemesini yaparken zorlanan tüketicilere çözüm sunacak uygulama, uzun vade ile ödeme planının rahatlatılması amacını taşımaktadır.
Kredi yasal takip süresi nedir?
BDDK, kredilerin takibe düşmesinde gecikme süresini 90 günden 180 güne yükselten uygulamanın daha önce belirlenen 30 Eylül tarihinde sona ereceğini açıkladı. Ancak, gecikme süresi 90 günü geçmiş bulunan kredilerde eski uygulama sürecek.
Banka borcu kaç yılda siliniyor?
Yani borcun silinmesi süresi 10 sene olarak uygulanıyor.
Kredi kartı borcumu ödeyemiyorum ne yapmalıyım?
Bankaya borcunuzu ödemek istediğinizi fakat zor bir dönemde olduğunuzu, bu sebeple ödeme süresini uzatmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Bu şekilde borç transferi yapan bankalarla görüşebilirsiniz ya da borcunuz olan bankaya kredi kartı borcu yapılandırma işlemi için başvurabilirsiniz.
Idari takip ne kadar sürer?
Bankaya olan kredi borçları için tüketiciye tanınan gecikme süresi 90 gündür. 90 güne ulaşılmadan önce banka tüketiciye borcunu ödemesi yönünde uyarılarda bulunur.
Idari kanuni takip ne zaman kalkar?
Eğer borcunuzu 90 gün boyunca ödemedi iseniz ve yasal takip sürecine girdiyseniz artık kara listeye girmiş olursunuz ve bunun geri dönüşü maalesef yok. Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından tutulan sicil kaydınızın silinmesi için borcunuzu ödedikten sonra 5 sene geçmesi gerekir.
Takipte kredi ne demek?
Takipteki krediler, bankaların müşterilerine kullandırdığı fakat vadesi gelmesine ve üzerinden zaman geçmesine rağmen ödenmeyen kredilerden oluşuyor. Yani bir anlamda kredi taleplerini karşılarken bankalar daha ince eleyip sık dokuyor, bir anlamda kredi verme iştahlarını kaybediyorlar.