Contents
- 1 Kanun teklifi komisyonda kaç gün kalır?
- 2 Kanun teklifi kim tarafından verilir?
- 3 Cumhurbaşkanı Meclis tarafından kabul edilen kanunları kaç gün içinde yayınlar?
- 4 Mecliste genel görüşme nedir?
- 5 Kabul edilen kanun ne zaman yürürlüğe girer?
- 6 Bir kanun nasıl kabul edilir?
- 7 Kanun teklifi kaç milletvekilinin imzasıyla verilir?
- 8 Bütçe kanunu kim yapar?
- 9 Anayasaya göre kanunları kim yayınlar?
- 10 Cumhurbaşkanı hangi kanunu TBMM’ye geri gönderemez?
- 11 Cumhurbaşkanı 3 kez seçilebilir mi?
- 12 Cumhurbaşkanı kanunu reddedebilir mi?
- 13 TBMM denetleme yetkisini hangi yollarla kullanılır?
- 14 Türkiye Büyük Millet Meclisi denetleme yetkisini hangi yollarla kullanır?
- 15 Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasının önemi nedir?
Kanun teklifi komisyonda kaç gün kalır?
Kanun tekliflerinin esas komisyonlara havale gününden itibaren en geç kırkbeş gün içinde sonuçlandırılması gerekir. (Değişik fıkra: 27/7/2017 – 1160 S. Karar / 3 md.) Bu sürenin bitiminde teklifin doğrudan Genel Kurul gündemine alınmasını teklif sahipleri isteyebilirler.
Kanun teklifi kim tarafından verilir?
Kanun teklif etmeye Bakanlar Kurulu ve milletvekilleri yetkilidir. Kanun tasarı ve tekliflerinin Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülme usul ve esasları İçtüzükle düzenlenir.
Cumhurbaşkanı Meclis tarafından kabul edilen kanunları kaç gün içinde yayınlar?
1982 Anayasasına göre Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen kanunları onbeş gün içinde yayımlar (m. 89).
Mecliste genel görüşme nedir?
Genel görüşme, TBMM ‘nin denetleme yetkilerinden bir tanesidir. Yürütme organının (Bakanlar Kurulu) denetlenmesi amacıyla bu yetkiyi kullanır. Ülkenin bir sorunu hakkında, iktidarın meclisi bilgilendirmeye çağrılmasıdır. Konu için genel görüşme açılıp açılmayacağını Meclis Genel Kurulu belirler.
Kabul edilen kanun ne zaman yürürlüğe girer?
Kanunlar kural olarak Resmi Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girerler. Ama yürürlük maddesinde daha ileri bir tarih gösterilmişse o tarihte yürürlüğe girerler. Kanunun hangi tarihte yürürlüğe gireceği belirtilmemiş ise, Resmi Gazetede yayınlandığı günü takip eden günden itibaren 45 gün sonra yürürlüğe girer.
Bir kanun nasıl kabul edilir?
Genel Kurulda kabul edilen tasarı veya teklifler kanunlaşmış sayılır. TBMM’nce kabul edilen kanunlar, yürürlüğe girebilmesi ve uygulanabilmesi için, Resmî Gazetede yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanına gönderilir. Cumhurbaşkanı, kanunları 15 gün içinde yayımlar.
Kanun teklifi kaç milletvekilinin imzasıyla verilir?
Kanun teklifi En az bir milletvekilinin imzasıyla ve gerekçeli bir şekilde TBMM Başkanlığına sunulan kanun önerisidir.
Bütçe kanunu kim yapar?
Cumhurbaşkanlığı, merkezî yönetim bütçe kanun teklifini hazırlar ve bu amaçla ilgili kamu idareleri arasında koordinasyonu sağlar.
Anayasaya göre kanunları kim yayınlar?
Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen kanunları onbeş gün içinde yayımlar. Yayımlanmasını kısmen veya tamamen uygun bulmadığı kanunları, bir daha görüşülmek üzere, bu hususta gösterdiği gerekçe ile birlikte aynı süre içinde, Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderir.
Cumhurbaşkanı hangi kanunu TBMM’ye geri gönderemez?
(A)Cumhurbaşkanı Bütçe Kanunu ‘nu tekrar görüşülmek üzere meclise geri gönderemez yani veto edemez. Bunun nedeni bütçe aciliyet ister iki de bir itirazlar geri göndermeler olursa bütçe bir türlü çıkmaz ve ülke ekonomik olarak yönetilemez hale gelir.
Cumhurbaşkanı 3 kez seçilebilir mi?
Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır.
Cumhurbaşkanı kanunu reddedebilir mi?
Cumhurbaşkanı, Meclisçe beşte üç veya üçte ikiden az bir oyla kabul edilen Anayasa değişikliği kanunlarını bir kez daha görüşülmek üzere Meclise geri gönderebilir. Bu konuda herhangi bir tartışma yoktur. Cumhurbaşkanı bu yetkisini 15 gün içinde kullanmalıdır (m.175/2 uyarınca m.89/1).
TBMM denetleme yetkisini hangi yollarla kullanılır?
TBMM; meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak.
Türkiye Büyük Millet Meclisi denetleme yetkisini hangi yollarla kullanır?
Türkiye Büyük Millet Meclisi; Meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasının önemi nedir?
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 23 Nisan 1920’de Osmanlı Devleti’nin İtilaf Devletleri’nce işgaline direniş göstermek üzere Türk milletinin ortaya koyduğu irade ile kurulan, asli görevi yürütmeyi denetlemek olan ve yasama erkini kullanan Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal devlet organıdır.