Contents
- 1 Kanun maddelerinde fıkra ne demek?
- 2 Madde bend fıkra nasıl yazılır?
- 3 Madde fıkra nasıl yazılır?
- 4 Kanun maddeleri nasıl yazılır?
- 5 Bend hukukta ne demek?
- 6 Çerçeve hüküm nedir?
- 7 Fıkra mı fırka mı?
- 8 Edebiyat fıkra nedir?
- 9 Yönetmeliklerde geçici madde nedir?
- 10 Yönetmelik nasıl çıkarılır?
- 11 Kanunlarda geçici madde ne demek?
- 12 Geçici Kanun ne demek?
- 13 Kanun maddesi nasıl kaynak gösterilir?
- 14 Kanun nasil yazilir TDK?
- 15 Özel isimlere gelen nin eki nasıl yazılır?
Kanun maddelerinde fıkra ne demek?
Her bir madde, kendi içinde fıkralardan, fıkralar bentlerden, bentler alt bentlerden, alt bentler de cümlelerden oluşmaktadırlar. Maddelerde anlatım bütünlüğü fıkralarla kurulması gerekmektedir. Fıkra, madde içinde anlam bütünlüğü sağlayan her bir paragrafa verilen hukuki isimdir.
Madde bend fıkra nasıl yazılır?
MADDE 13 – (1) Taslaklar, sırasıyla maddeler, fıkralar, bentler ve alt bentlerden oluşur. (2) Fıkralar numarayla, bentler harfle, alt bentler numarayla belirlenir. Bentlerin sıralanmasında Türk alfabesinde yer alan bütün harfler kullanılır. Çerçeve maddelerde fıkralar numaralandırılmaz.
Madde fıkra nasıl yazılır?
(3) Maddelerin değiĢtirilmesi durumunda, değiĢtirilen madde metni, madde numarası ile birlikte yazılır. Fıkra, bent ya da alt bentler değiĢtirilirken, satırbaĢından baĢlanır; fıkra, bent ve alt bendin harfi veya numarası yazılır. DeğiĢtirilen madde, fıkra, bent, alt bent, paragraf ve cümleler tırnak içinde yazılır.
Kanun maddeleri nasıl yazılır?
Belli bir kanun, tüzük, yönetmelik kastedildiğinde büyük harfle yazılan kanun, tüzük, yönetmelik sözlerinin ek alması durumunda kesme işareti kullanılır: Bu Kanun ‘un 17. maddesinin c bendi… Yukarıda adı geçen Yönetmelik’in 2’nci maddesine göre… vb.
Bend hukukta ne demek?
Dilimize Farsçadan geçmiş olan bend kelimesi, hukukta ve edebiyatta terim anlamında kullanılır. Kelimenin sözlük anlamı bağ ve kuşaktır. Osmanlı döneminde bel kuşaklarına bend -i miyan denirdi.
Çerçeve hüküm nedir?
genel ilkeleri düzenleyen ve bunların uygulanma biçimerini kanunlara bırakan anayasa tipidir. sadece genel ilkeleri ortaya koyup bunların uygulanmasını kanunlara bırakma amacı güden anayasa tipidir.
Fıkra mı fırka mı?
işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Fıkıra şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Fıkra şeklinde olmalıdır.
Edebiyat fıkra nedir?
Fıkra, yazarın belirli bir konuda anlayışını, görüşünü ya da düşüncelerini kanıtlama zorunluluğu olmadan, eğlenceli ve hoş bir üslup ile yazdığı kısa fikir yazılarıdır.
Yönetmeliklerde geçici madde nedir?
Anayasa’daki geçici maddeler, normal hükümlerin tümüyle yürürlüğe gireceği döneme kadarki geçiş dönemini düzenliyor. Normal şartlar altında, geçici maddelerin belli bir süre sonra kendiliğinden geçerliliğini yitirmesi gerekiyor.
Yönetmelik nasıl çıkarılır?
Kamuyu ve kamu personelini ilgilendiren yönetmeliklerin cumhurbaşkanı imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanması zorunludur. Resmî Gazete’de yayımlanması gereken yönetmelikler, yayımlandıkları tarihte başka yolla ilgililere duyurulması gereken yönetmelikler ise, duyuruldukları tarihte yürürlüğe girmiş sayılır.
Kanunlarda geçici madde ne demek?
özellikle kanun metinlerinde esas maddelerin bitiminde başlayan ve genellikle yürürlüğe ve uygulamaya ilişkin usulî hükümleri barındıran madde veya maddeler.
Geçici Kanun ne demek?
Kanunun geçicilik ve kuruculuk niteliğine bakılarak “ geçici anayasa” şekilde adlandırıldığı görülmektedir (Tanör, 2001, s. 367). Kanun ‘un adı “1924 Tarih ve 491 sayılı Teşkilat-ı Esasiye Kanununun Bazı Hükümlerinin Kaldırılması ve Bazı Hükümlerinin Değiştirilmesi Hakkında Geçici Kanun ”dur.
Kanun maddesi nasıl kaynak gösterilir?
Yasalar veya Anayasa Yasalarda yasanın tam veya kısaltılmış adı verildikten sonra tarihi ve madde numarası yazılır. Şayet alt maddeye atıf yapılacaksa o zaman araya yatay çizgi konur. Aynı şekilde Anayasaya atıf yapıldığı zaman da Anayasanın adı, tarihi ve varsa madde numarası verilir.
Kanun nasil yazilir TDK?
19. Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Medeni Kanun, Türk Bayrağı Tüzüğü, Telif Hakkı Yayın ve Satış Yönetmeliği vb. 20.
Özel isimlere gelen nin eki nasıl yazılır?
ile, ünlüyle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında araya y ünsüzü girer ve başındaki i ünlüsü düşer: arkadaşı-y-la (arkadaşı ile), çevre-y-le (çevre ile), sürü-y-le (sürü ile), yapı-y-la (yapı ile) vb. Bize kalırsa, özel isimlere gelen “ile” sözcüğü kesme işaretiyle ayrılmalı.